Kineserna har sedan urminnes tider haft sitt eget system att tyda stjärnorna.
Kinesisk astrologi är baserad på traditionell astronomi och kalendrar. Man ställer horoskop genom att använda måncyklerna till skillnad från den västerländska astrologin som bygger på solens och stjärnornas rörelse. Varje måncykel består av tolv månader, plus en extra månad var trettonde cykel, vilket innebär att det kinesiska nyåret aldrig infaller på samma dag. Det kinesiska nyåret börjar på årets andra fullmåne, varför början på nästa djur kan vara någon gång i slutet av januari till mitten av februari.
Djuren i zodiaken
Varje år är associerat med ett av tolv djur, råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden eller grisen. Vart och ett av djuren har olika personligheter och karaktär som påverkar de människor som föds under respektive djurs år.
[LÄSTIPS: Hitta ditt kinesiska djurtecken »]
De fem elementen
Varje år är också knutet till ett av fem element, metall, vatten, trä, eld eller jord. Alla elementen är beroende av varandra. Inget av elementen anses vara starkare eller svagare. Varje element kontrolleras av eller kan skapa ett annat element. Elementen påverkar också horoskopet.
Yin och yang
Horoskopet påverkas av universums kosmiska krafter och ytterligheter yin och yang som vi också hittar i den kinesiska filosofin. Den över världen kända bilden av yin och yang symboliserar universell harmoni och balans. Yin representerar det kvinnliga, negativa, mörka, passiva, mottagande. Yang representerar det manliga, positiva, ljusa, aktiva och givande. Tillsammans bildar yin och yang en helhet och håller därmed universum i balans.
Historia
Hur eller när den kinesiska astrologin uppstod är det ingen som vet med säkerhet. Det sägs att den var populär redan under Han-dynastin för över 2000 år sedan.